Hχοθεραπεία

Τι είναι
Η ηχοθεραπεία είναι η χρήση των ήχων για να ενεργοποιηθεί η ικανότητα που φέρει κάθε άνθρωπος για να θεραπεύσει τον εαυτό του σε οποιοδήποτε επίπεδο, σωματικό είτε συναισθηματικό είτε πνευματικό.Η εφαρμογή των κατάλληλων ήχων αυξάνει την ενεργειακή ροή σε όλο το σώμα και απομακρύνει την λιμνάζουσα ενέργεια που βρίσκεται πίσω από την έλλειψη ισορροπίας. Παραλληλίζοντας τον άνθρωπο με ένα πολύπλοκο μουσικό όργανο, θεραπεύεται η ικανότητά του να παίζει μουσική όχι επειδή κουρδίζονται αυτόνομα οι ξεκούρδιστες χορδές, αλλά επειδή αποκαθίσταται η εσωτερι¬κή ισορροπία που τις διατηρεί κουρδισμένες και το ίδιο το όργανο (ή ο άνθρωπος) επιδιορθώνει όσες χορδές χρειάζεται μέσω της αυτορύθμισης.


Τα όργανα

Η ηχοθεραπεία γίνεται κυρίως με γκονγκ. Ο ήχος του είναι όμοιος με τον ‘ήχο’ που υπάρχει διάχυτος στο διάστημα. Αν και στο διάστημα δεν υπάρχει αέρας για να μεταφέρει ακουστικές συχνότητες, υπάρχουν ραδιοκύματα που μετατρεπόμενα σε ακουστικές συχνότητες ακούγονται σαν τον ήχο που παράγει το γκονγκ. Κατά περίσταση χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά και άλλα όργανα όπως το didgeridoo και οι κρυστάλινες και μεταλλικές ηχητικές γαβάθες. Επίσης χρησιμοποιοούνται και μεταλόφωνα, σείστρα, μελωδοί, ακόμα και άλλα όργανα. Επίσης φυσικοί κρύσταλοι χρησιμοποιούνται ευρέως για να αυξήσουν (διευκολύνουν) την ενεργειακή ροή με την κατάλληλη τοποθέτησή τους είτε στο χώρο θεραπείας είτε πάνω στους θεραπευόμενους.


Πως λειτουργεί η ηχοθεραπεία
Η ηχοθεραπεία ξεκινά με αναπνευστικές και διαλογιστικές ασκήσεις ώστε να διευκολυνθεί η πρόσληψη των ήχων από το φυσικό και το ενεργειακό σώμα των συμμετεχόντων. Μετά όλοι ξαπλώνουν αναπαυτικά και αναλαμβάνει ο ήχος τη θεραπευτική εργασία. Το γκονγκ περιέχει όλες τις συχνότητες του ανθρώπινου ακουστικού φάσμα¬τος αλλά και υπέρηχους και υπόηχους (αναλόγως του μεγέθους του). Η αίσθηση που δημιουργεί είναι πως το σώμα του ακροατή αλλά και όποιου παίζει κυριολεκτικά «πλένεται» μέσα σε μία θάλασσα από ήχους, για αυτό το λόγο στο εξωτερικό η ηχοθεραπεία με γκονγκ ονομάζεται «gong bath», μπάνιο με τους ήχους του γκονγκ! Όταν ένα γκονγκ δονείται μας μεταφέρει πολύ πίσω, στην αρχή της δημιουργίας του κόσμου. Τα ιδιαίτερης δύναμης και ποιότητας ηχητικά κύματα που εκ¬πέμπει διαπερνούν και κατακλύζουν το σώμα ανιχνεύοντας και διαλύοντας κάθε είδους μπλοκάρισμα της ενέργειας. Σταδιακά αλλάζει η εκπομπή εγκεφαλικών κυμμάτων από βήτα (εγρήγορση) σε άλφα (χαλάρωση), σε θήτα (δημιουργική φαντασία), ακόμα και σε δέλτα (βαθειά χαλάρωση ή/ και έκσταση). Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο τι νιώθει κανείς ακούγοντας το γκονγκ στα πλαίσια μιας ηχοθεραπείας. Άλλοι δηλώνουν πως νιώθουν απλά μια ευχάριστη βαθειά χαλάρωση, άλλοι ένα χαρακτηριστικό πόνο ίασης στα μέρη του σώματος που έχουν πρόβλημα, άλλοι εντοπίζουν αίσθηση γαργαλητού ή χαδιού στα ενεργειακά κέντρα που ήταν μπλοκαρισμένα, άλλοι βλέπουν (με κλειστά μάτια) χρώματα ή εικόνες που σχετίζονται με την προσωπική τους ανάγκη για θεραπεία, συχνά κάποιοι δηλώνουν πως έχουν εξωσωματικές εμπειρίες ή βλέπουν εικόνες από το παρελθόν, από άλλες ζωές ή και από το μέλλον! Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή ο κοσμικός ήχος του γκονγκ είναι μη γραμμικός και μας φέρνει σε μία κατάσταση όπου ο γραμμικός χρόνος καταργείται και η συμπαγής αίσθηση του εγώ χαλαρώνει. Δίνεται λοιπόν η ευκαιρία στον καθένα να θεραπεύσει με τον πιο κατάλληλο τρόπο τον εαυτό του στην παρούσα στιγμή, αποσυνδεόμενος από την καταναγκαστική εικόνα που τρέφει για τον εαυτό του. Όποια πάντως και να είναι η εμπειρία του καθενός κατά τη διάρκεια της ηχοθεραπείας, όλοι μετά την ολοκλήρωσή της δηλώνουν: Βαθειά χαλάρωση

  • Σωματική ευεξία
  • Συναισθηματική αναζωογόνηση
  • Νοητική ηρεμία
  • Κεντράρισμα σκέψεων

Η ηχοθεραπεία βοηθάει ουσιαστικά σε προβλήματα άγχους, κατάθλιψης και χρόνιας κόπωσης και κατευνάζει συναισθήματα εχθρότητας, θυμού και μοναξιάς. Σταματώντας τη νοητική φλυαρία μας οδηγεί άμεσα σε κατάσταση διαλογισμού ώστε να ελευθερώνεται η ένταση και να εξισοροπούνται το σώμα, ο νους και το πνεύμα. Ενεργοποιείται το ορμονικό και βελτιώνεται το κυκλοφορικό σύστημα, ενώ αναζωογονείται το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα που είναι υπεύθυνο για τις αυτόματες σωματικές λειτουργίες και τη χαλάρωση.

Crystal Yoga - Πρόγραμμα

crystalyoga-2015-2016